Articole Noi

Arhiva

Evenimente

10/11 FEBRUARIE 1866 : 147 DE ANI DE LA DETRONAREA SI EXPULZAREA DOMNITORULUI A. I. CUZA ; 10/11 FEBRUARIE 1938 : 75 DE ANI DE LA INSTAURAREA DICTATURII REGELUI CAROL AL II-LEA - CONFERINTA 20 FEBRUARIE 2013

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Vineri, 27 Martie 2015 13:10 Scris de Admin Marţi, 26 Februarie 2013 11:54

VEZI VIDEO

 

DESPRE DOMNITORUL A.I. CUZA

Cât va avea țara istorie, cea mai frumoasă pagină (...) va fi aceea a lui Alexandru Joan Cuza”.

( Mihail Kogălniceanu, 29 mai 1873 - Ruginoasa)

„Cuza era un potrivnic al boierilor, un partizan înflăcărat al poporului de jos și un luptător aprig și neobosit  pentru egalitate socială și pentru răsturnarea privilegiilor și în această privire, omul cel mai potrivit pentru perioada de dezvoltare, în care intră poporul românesc și care trebuia să-l prefacă, din starea de barbarie orientală în aceea a occidentului civilizat”.

(A.D. Xenopol, Domnia lui Cuza Vodă)

“E un lucru de mirat că în mijlocul unor asemenea piedici, principele Cuza a putut  să ducă la capăt  atâtea întreprinderi importante (…) Puține guverne au putut să se  laude de a fi realizat, în 5 ani, așa de profunde, așa de importante, așa de decisive reforme”.

(Paul Henry, L”abdication du prince Couza  et l”eveniment de la dinastie de Hohenzollern)

 

DESPRE REGELE CAROL AL II-LEA

Regimul tiranic a fost instaurat în România printr-un singur decret al Majestății Sale regelui, care a promulgat o Constituție care suprimă drepturile națiunii și oferă regelui prerogative largi. Acest regim tiranic a fost realizat printr-o lovitură de stat peste noapte și nu a fost bazat nici pe sufragiile națiunii, nici pe dorința acesteia, ci numai prin forța publică.

( Iuliu Maniu – “ Discurs în Parlamentul României ” )

Prin  Decretului regal nr. 856 din  11 februarie 1938  a fost introdusă starea de asediu pe întreg cuprinsul țării, iar toate puterile atribuite de legi și regulamente privitoare la menținerea ordinii publice și siguranței statului au fost trecute în puterea autorităților militare, cărora li s-a dat dreptul :

- de a face percheziții oriunde și oricând vor socoti necesar;

- de a ordona depunere armelor și munițiilor și de a proceda la căutarea și ridicarea lor;

- de a cenzura presa și orice publicație, de a împiedica apariția oricărui ziar sau publicație..;

- de a opri sau dizolva orice adunare…;

- de a da ordonanțe.

Iar..”infrațiunile contra siguranței statului…, ca și toate faptele de împotrivire ….., au fost trecute în competența instanțelor militare”.

 

24 IANUARIE 1859 : 154 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE SI CREAREA STATULUI NATIONAL ROMAN - CONFERINTA 24 IANUARIE 2013

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Vineri, 27 Martie 2015 12:41 Scris de Admin Miercuri, 23 Ianuarie 2013 10:06

 

DESPRE UNIREA PRINCIPATELOR

(…)  “ Fiți siguri, domnilor, că nația ce voiește unirea prin alegerea domnului Alexandru Ion I va ști să facă toate sacrificiile spre a o dobîndi; (..) fiți sigur că ceea ce a făcut astă dată această nație, va rămînea făcut și bun pentru totdeauna (..)  Ideile viitorului au învins ideile trecutului. Viața, puterea și voința sînt ale viitorului, sînt ale nației. Împărăția streinilor a trecut, și instrumentele lor sînt aruncate cu dispreț (..)  “

( Dimitrie Bolintineanu – “Dâmbovița”, 28 ianuarie 1859 )


(..) “ Unirea, domnilor, eu nu recunosc nimănui dreptul să zică că Unirea  e  actul său, individual, proprietatea sa exclusivă; Unirea e actul energic al întregii națiuni române, e marea noastră conquistă și d-aceea, domnilor, nici chiar domnitorului, dar încă un singur particular, nu-i recunosc și nici nu-I voi da vreodată dreptul aceasta de a zice că el a făcut singur Unirea…                                                                                 Nu, domnilor, Unirea națiunea a făcut-o , națiunea care a ales domn pentru ambele țări cu misiunea de a realiza Unirea. “

( Mihail Kogălniceanu – Discurs în Adunarea României, 9 februarie 1863)

 

DESPRE DOMNITORUL A.I. CUZA

Cât va avea țara istorie, cea mai frumoasă pagină (...) va fi aceea a lui Alexandru Joan Cuza”.

( Mihail Kogălniceanu, 29 mai 1873 - Ruginoasa)


Cuza era un potrivnic al boierilor, un partizan înflăcărat al poporului de jos și un luptător aprig și neobosit  pentru egalitate socială și pentru răsturnarea privilegiilor și în această privire, omul cel mai potrivit pentru perioada de dezvoltare, în care intră poporul românesc și care trebuia să-l prefacă, din starea de barbarie orientală în aceea a occidentului civilizat”.

(A.D. Xenopol, Domnia lui Cuza Vodă)


“E un lucru de mirat că în mijlocul unor asemenea piedici, principele Cuza a putut  să ducă la capăt  atâtea întreprinderi importante (…) Puține guverne au putut să se  laude de a fi realizat, în 5 ani, așa de profunde, așa de importante, așa de decisive reforme”.

(Paul Henry, L”abdication du prince Couza  et l”eveniment de la dinastie de Hohenzollern au trone de Roumanie)

   

21 DECEMBRIE 1989 - OMAGIEREA SI COMEMORAREA IMPLINIRII A 23 DE ANI DE LA ZIUA REVOLTEI ANTICOMUNISTE SI ANTITOTALITARISTE DIN PIATA UNIVERSITATII - BUCURESTI

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Vineri, 27 Martie 2015 12:33 Scris de Admin Joi, 20 Decembrie 2012 10:30

VEZI VIDEO

 

PROGRAMUL DE ORGANIZARE A EVENIMENTULUI

din zilele de 21-22 decembrie 2012

 

Asociația Creștină “ Sfântul Arhanghel Mihail”, organizează în ziua de 21 decembrie și în ziua de 22 decembrie 2012 evenimente omagiale  și comemorative legate de împlinirea a 23 de ani de la declanșarea  Revoltei Anticomuniste și Antitotalitariste din Piața Universității, în următoarele locații:

 

-          Sf. Biserică a Mitropoliei : slujbă de pomenire și “Te Deum”;

-          Universitate   :   la crucea de piatră de la sensul  giratoriu și la sala Dalles;

-          Sala A.G.I.R. :   conferință cu tema “21 decembrie 1989 – 23 de ani de la declanșarea Revoltei Anticomuniste și Antitotalitariste din Piața Universității“

 

Astfel, în ziua de 21 decembrie, începând cu ora 12:00, la Sfânta Biserică a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei va avea loc săvârșirea slujbei de pomenire a celor căzuți nespovediți, neîmpărtășiți, fără lumânare și fără Sfânta Cruce la căpătâi, cu binecuvântarea Sf. Arhiepiscopii a Bucureștilor, urmată de o slujbă “Te Deum”.

 

În continuare, la ora 17:00, Asociația va organiza desfășurarea unei slujbe de pomenire a celor căzuți sub gloanțele oarbe ale ultimei nopți comuniste din România, urmată de depunerea unor coroane de flori la crucea de la Sala Dalles și la crucea de piatră de la scuarul  sensului giratoriu de la Piața Universității, două monumente ce au o valoare simbolică și au darul de a cultiva păstrarea unei pioase și alease amintiri celor ce s-au săvârșit aici. După aceasta, reprezentanți ai Asociației  vor rosti scurte alocuțiuni.

 

A doua zi, în ziua de 22 decembrie, la ora 13.00, la Sala A.G.I.R.- Bdul Dacia nr. 26-28, sector 2, personalități cunoscute ale vieții sociale românești vor conferenția asupra unor teme definitorii privitoare la analiza momentelor ce s-au derulat în aceea lungă și sângeroasă noapte de 21 decembrie 1989, precum și la responsabilitățile celor care au acționat in aceea zonă.

 

Se cuvine să comemorăm această zi istorică, cu adânci reverberații și semnificații pentru toți românii, omagiind eroismul și jertfa aduse la fundamentul Sfintei Cruci și pe altarul Țării de acei fii adevărați ai Neamului Românesc care au cutezat să lupte cu brațele goale până la ultima suflare pentru împlinirea dorului mistuitor de libertate, adevăr și dreptate.

 

18.12.2012                                             Mihai Spirache

   

101 - 102 d.Hr. : IMPLINIREA A 1910 ANI DE LA INCHEIEREA PRIMULUI RAZBOI AL GETO-DACILOR CONDUSI DE REGELE DECEBAL CU ARMATELE INVADATOARE ALE IMPERIULUI ROMAN - CONFERINTA 14 DECEMBRIE 2012

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Vineri, 27 Martie 2015 12:17 Scris de Admin Joi, 13 Decembrie 2012 11:30

VEZI VIDEO

 

DESPRE RELIGIA GETO-DACILOR

„Că sunt nemuritori și-o explică în chipul următor: socotesc că nu mor, și, dacă au răposat, (că) merg la zeul lor Zalmoxis.”

(Herodot, IV, 94)

...” nici el (Zalmoxis), nici oaspeții lui, nici cei ce se vor naște în veci dintrânșii nu vor muri, ci vor merge într-un loc unde vor trăi veșnic, având toate bunătățile.”

(Herodot, IV, 95)

„Suntem, fără îndoială, îm drept să completăm povestirea lui Herodot după care Geții morți se îndreaptă la cerul lui Zalmoxis, ca să viețuiască acolo în eternitate, în sensul acela că ei se duc să întâlnească pe zeu în aceea pajiște muntoasă, care este un imperiu de încântare și desfătări.”

(Strabo, VII, 3, 5)

...„este un lucru de care nu se poate îndoi nimeni și care reiese nu numai din amănuntele pe care ni le dă Poseidonius, ci din toată istoria Geților, că zeul lor religios a fost trăsătura dominantă a acestui popor, în toate timpurile.”

(Strabo, VII, 3, 11)

„Dacii și tracii vorbesc aceeași limbă, însă numai dacii se cred nemuritori.”

(Tucidide)

„Și getul Zalmoxe săgetând pe daci îndumnezeia pe fiecare dintre ei.”

(Grigorie de Nazianz)

DESPRE GETO-DACI

“…(geții erau) cei mai viteji și mai drepți dintre traci.”

(Herodot)

Iar eu, o, Jupiter, zice (Traian adresându-se zeilor) și voi zei, primind de la început imperiul și găsindu-l într-o stare de letargie, aprins înauntrul său de o tiranie destul de lungă și în afară de năvălirile Geților, am fost totuși singurul care am indrăznit să pornesc împotriva popoarelor de dincolo de Dunăre și am subjugat poporul Geților, cei mai războinici din câte au fost vreodată nu atât prin puterea trupurilor, cât prin învățăturile lui Zalmoxis, cel mai de cinste dintre ei, că nu vor muri,  ci socotind că-și schimbă locuința merg la moarte mult mai degrabă decât ar merge întro oarecare altă călătorie. Și eu n-am întrebuințat pentru aceasta decât cinci ani. „

(c.f. Allard P. “ Julien l’Apostat “, Paris, 1903)

„...(geții) merg la moarte mult mai degrabă decât ar merge într-o oricare altă călătorie.”

(Blum C, Zalmoxis în „Analele Dobrogei”, X, 1929, p. 327)

   

1 DECEMBRIE 1918 : IMPLINIREA LA ALBA IULIA A IDEALULUI MARII UNIRI , ZIUA NATIONALA A ROMANIEI - CONFERINTA 1 DECEMBRIE 2012

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Marţi, 17 Martie 2015 14:27 Scris de Admin Joi, 29 Noiembrie 2012 21:06

VEZI VIDEO

 

DESPRE UNIREA BASARABIEI CU PATRIA MAMĂ, ROMÂNIA

Republica Democratică Moldovenească, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România.

(Din Hotărârea Sfatului Țării, de la 27 martie/9 aprilie 1918)

DESPRE UNIREA BUCOVINEI CU PATRA MAMĂ, ROMÂNIA

În unanimitate, Congresul General al Bucovinei Român votează la 15 noiembrie (28 noiembrie) 1918 unirea necondiționată și pe veci a Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.

(Din Hotărârea Congresului General al Bucovinei)

DESPRE UNIREA TRANSILVANIEI, MARAMUREȘULUI, CRIȘANEI ȘI BANATULUI CU PATRIA MAMĂ, ROMÂNIA

“Națiunea română așteaptă și pretinde, după multe suferințe de veacuri, afirmarea și valorizarea drepturilor ei nestrămutate și inalienabile la deplina viață națională.“

(Din cuvântarea lui Al. Vaida –Voievod, ținută în Parlamentul  ungar, la 18 octombrie 1918)

“Adunarea națională a românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba  Iulia, în  ziua  de 18 noembrie  1918             (1 decembrie), decretează unirea acelor români și a teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg  Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.“

(Din Hotărârea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, primul articol)

   

Pagina 1 din 4