Articole Noi

Arhiva

16 MAI 1812 : SEMNAREA TRATATULUI DE PACE DE LA BUCURESTI PRIN CARE S-A SMULS DIN TRUPUL TARII MOLDOVA DINTRE PRUT SI NISTRU - CONFERINTA 21 MAI 2012

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

 

“… această ţară... jefuită şi pustiită de operaţiile militare din anii 1806-1810, prezintă un pustiu vast şi nepopulat.

(din Raportul oficialităţilor ruseşti de ocupaţie)

 

 

După ce li s-a luat aproape tot în timpul ocupaţiei ruseşti dintre anii 1806-1812, ţăranilor le-au mai rămas totuşi “ochii ca să plangă”.

(Gen. M. I. Goleşnicev - Kutuzov)

 

“Basarabia… în 1812 a fost, în actul oficial de cesiune, dobandită de către Rusia de la Poarta Otomană, dar în realitate răpită de la legitimul şi adevăratul său proprietar, care era Moldova.”

(Mihai Eminescu)

 

 

Venind ziua sorocită, după tractat ce trebuie fieşte care să trăiască unde să rămaie pentru totdeauna, ceasurile acelea au fost de plangeri un timp de neuitat pentru ca poporul cu cardul, ca turmele de oi încinsese toată marginea Prutului, de la un capăt la altul, mergand şi viind de prin sate şi de prin targuri săptămani încheiate, cu luarea de ziua bună de la părinţii cu care crescuse şi vieţuise dimpreună, pană în vremea aceea cand se despărţi unii de alţii pentru totdeauna...

(Manolache Drăghici – martor ocular)

 

Imperiul Ţarist a deosebit... din trupul Moldovei, partea cea mai bună, şi însufleţirea hranei şi împuternicirea, ... îndemanarea şi adăpostirea pămantenilor, înlesnirea vieţuirii lor, şi întru a hranei îndestulare şi a vitelor păşune... poate mai mult de jumătate din ţară, într-un cuvant, tot campul şi inima ţării.

(Uricariul)

 

 

 

N.B. - Cedarea (raptul) a însemnat ţinuturile: Greceni, Codru, Hotărniceni, Orhei, Soroca, Hotin şi Basarabia propriu-zisă (Bugeacul), cu cetăţile Hotin, Bender (Tighina), Ismail, Chilia, Akkerman (Cetatea Albă), 17 oraşe şi targuri şi 683 sate.

În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica democratică moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechei Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mamă-sa Romania.”

(din Rezoluţia de la 27 martie 1918)