Articole Noi

Arhiva

PRIMUL RAZBOI MONDIAL : VICTORIA DE LA MARASESTI - CONFERINTA 11 IULIE 2012

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

 

DESPRE RETRAGEREA ARMATEI ROMÂNE

“Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi  în moralişti, miniştrii cari s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti. (…) Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşată de meningită morală.

(Din jurnalul personal al lui Octavian Goga – noiembrie 1916)


DESPRE REÎNVIEREA MILITARĂ

“Vouă, fiilor de ţărani care aţi apărat cu braţul vostru pământul unde v-aţi născut, unde aţi crescut, vă spun eu, regele vostru, că, pe lângă răsplata cea mare a izbândei, care va asigura fiecăruia recunoştinţa neamului vostru întreg, aţi câştigat totdeodată dreptul de a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pe care v-aţi luptat.

(Din discursul Regelul Ferdinand: Răcăciuni – 23 martie 1917)


DESPRE VICTORIA DE LA MĂRĂŞTI

Victoria de la Mărăşti a însemnat o cotitură importantă în istoria oficială a războiului, deoarece “pentru întâia oară, după 11 luni de la intrarea României în război, ei (n.n. soldaţii români) au văzut că inamicul atacat fuge din faţa lor, că el le cedează terenul, că-i iau prizonieri, că-i capturează material (arme, mitraliere, tunuri).”

N.B. Atunci au fost eliberate 30 de sate (aprox. 500 Kmp),au fost luaţi 3200 prizonieri de război, au fost capturate 40 de tunuri şi 52 de mortiere de tranşee şi mitraliere.