9 AUGUST 1601: SFANTUL DOMN MIHAI VITEAZUL INTREGITORUL SI UNIFICAREA CELOR TREI TARI ROMANESTI - CONFERINTA 9 AUGUST 2012
Ultima actualizare în Marţi, 17 Martie 2015 12:58 Scris de Admin Miercuri, 08 August 2012 11:38
DESPRE MĂRTURISIREA DE CREDINȚĂ A DOMNULUIi MIHAI VITEAZUL
“ Ceea ce am făcut, toate le-am făcut pentru credința strămoșească, văzând eu ce se întâmplă cu bieții creștini. M-am apucat să ridic această mare greutate cu această țară săracă a noastră ca să fac un scut al întregii lumi creștine.“
(Scrisoare adresată de Mihai polonilor – iulie 1595)
DESPRE LUPTA DE LA CĂLUGĂRENI
“ Și am câștigat cinci tunuri și un steag verde al Proorocului lor Mahomed, foarte prețuit de dânșii și foarte respectat.“
(Din consemnările lui Mihai Viteazul – 13 august 1595)
DESPRE DOBÂNDIREA TRONULUI ARDEALULUI
Campania din toamna anului 1599 este un model de strategie militară. În ziua de 18 oct. 1599 se dă lupta între cele 4 corpuri de oștire ale lui Mihai Viteazul și cele 5 corpuri de oștire ale Cardinalului. Mihai însuși se aruncă la atac “cu cea mai mare vitejie și îndrăzneală” și determină oștirea lui Bathory să fugă în dezordine. Sibiul se supune. La 21 oct., Mihai intră în Alba-Iulia.
DESPRE DOBÂNDIREA TRONULUI MOLDOVEI
La 4 mai 1600, un corp de oștire intră pe la Oituz și coboară pe apa Trotușului; un alt corp pătrunde pe la C-lung, în timp ce un al treilea trecea Milcovul venind din Țara Românească. Polonii sunt învinși, iar cetățile Neamțului și Sucevei se supun. Ieremia se retrage la Hotin, iar mai apoi fuge peste Nistru. Campania a durat mai puțin de 3 săptămâni, iar Mihai a ajuns domn și a toată Țara Moldovei.
DESPRE ÎNSEMNĂTATEA DOMNIEI LUI MIHAI VITEAZUL
“ Și rămaseră creștinii, și mai vârtos Țara Românească, săraci de dănsul…Căci era ajutor creștinilor și sta tare ca un viteaz bun pentru ei, cât făcuse pre Turci de tremura de frica lui.“
(Cronica Țării Românești)
PROGRAMUL DE ORGANIZARE
A EVENIMENTULUI
din ziua de 9 august 2012
Asociația Națională a Pensionarilor din România și Asociația Creștină “ Sfântul Arhanghel Mihail”, organizează în ziua de 9 august 2012 evenimente omagiale legate de împlinirea a 411 ani de la moartea martirică a marelui Voievod și Domn Mihai Viteazul Întregitorul, la următoarele locații:
- Biserica Mihai Vodă : slujbă de pomenire;
- Universitate : la statuia lui Mihai Viteazul;
- Sala A.G.I.R. : conferință cu tema “ 9 august 1601 - 411 ani de la moartea martirică a Domnului Mihai Viteazul Întregitorul “
Astfel, începând cu ora 09:30, la Sfânta Biserică Mihai Vodă - ctitoria vrednicului de pomenire domn - va avea loc oficierea slujbei de pomenire a celui căzut nespovedit, neîmpărtășit, fără lumânare și fără Sfânta Cruce la căpătâi, cu binecuvântarea Sf. Arhiepiscopii a Bucureștilor.
În continuare, la ora 11:00, Asociațiile vor organiza desfășurarea unei slujbe de pomenire a eroului, urmată de depunerea unor coroane de flori la statuia Domnului Mihai Viteazul, la Universitate, monument ce cultivă și păstrează o pioasă și aleasă amintire marelui nostru înaintaș. După aceasta, președinții celor două Asociații vor rosti scurte alocuțiuni, iar programul pregătit va cuprinde recitarea unor poezii în interpretarea unor artiști cunoscuți ai scenei românești, precum și intonarea unor cântece ostășești în interpretarea cadrelor disponibilizate din armată.
La ora 16.00, la Sala A.G.I.R.- Bdul Dacia nr. 26-28, personalități recunoscute ale vieții științifice și culturale românești vor conferenția asupra unor teme definitorii privitoare la viața și domnia marelui voievod și domn..
Se cuvine să comemorăm această zi istorică, cu adânci reverberații și semnificații pentru toți românii, omagiind eroismul și jertfa aduse la fundamentul Sfintei Cruci și pe altarul Țării de Mihai Viteazul, Domnul Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei.
07.08.2012
Ștefan Dumitrescu Mihai Spirache