Articole Noi

Arhiva

26 IUNIE 1940 - 7 SEPTEMBRIE 1940 : DESTRAMAREA ROMANIEI MARI - ULTIMATUMUL U.R.S.S., DICTATUL DE LA VIENA SI TRATATUL DE LA CRAIOVA-CEDAREA MOLDOVEI DINTRE PRUT SI NISTRU, A NORD VESTULUI TRANSILVANIEI SI A CADRILATERULUI - CONFERINTA 7 SEPTEMBRIE 2012

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

VEZI FOTO

 

DESPRE CEDAREA MOLDOVEI DINTRE NISTRU ȘI PRUT, A NORDULUI BUCOVINEI ȘI A ȚINUTULUI HERȚA

“ 1. Marele Stat Major are ferma convingere că printre concesiunile făgăduite U.R.S.S. de către Germania, ca preț al încheierii pactului de neagresiune din 23 august 1939, figurează și cedarea Basarabiei si Nordului Bucovinei.

2. Dată find situația internațională când Germania este și va fi încă multă vreme absorbită în Vest, nu este exclus U.R.S.S. să caute a invada aceste provincii românești, fără a mai avertiza Berlinul, așa cum a procedat cu Polonia, Finlanda și cu Țările Baltice.

În această tendință a sa, U.R.S.S. pare să fie încurajată chiar de anumite sugestiuni trimise de la Londra.

3. În ultimul timp, Sovietele au luat pe frontieră o serie de măsuri cu totul semnificative, care duc la concluzia că U.R.S.S. pregătește o acțiune contra României...

( Marele Stat Major, Sectia a II-a, Biroul I  Informații, nr. 13229/b, 25 iunie 1940)

 

DESPRE CEDAREA N.V. – ului TRANSILVANIEI

“Biată România Mare, ce ai ajuns! Unde te-au dus conducătorii tăi, cari, după ce și-au sacrificat propriile lor convingeri, au pierdut din mâini și cârma țării. Biata  România plutește pe marea învolburată fără cârmă si fără cârmaci.”

( Onisifor Ghibu – “ Pagini din jurnal  1935-1963 ” )


DESPRE CEDAREA CADRILATERULUI

“Bietul Cadrilater a fost o jertfă mai mult - și încă o jertfă inutilă – pe altarul Transilvaniei !”

(Mihail Manoilescu – “ Memorii ”)